Vino Cotto uit Loro Piceno

Je kent het wel. Je bent op vakantie en het ene wijntje smaakt nog lekkerder dan de ander. De kofferbak wordt volgeladen en eenmaal in Nederland smaakt dat wijntje toch niet zo lekker als dat het smaakte onder de Italiaanse zon met dat prachtige uitzicht erbij. Gelukkig hebben wij de oplossing. Vino Cotto!

Vino Cotto is een heerlijke likeurwijn die afkomstig is uit het nabij gelegen dorp Loro Piceno. Deze wijn wordt ook wel “gekookte wijn” genoemd omdat hij wordt geproduceerd door het inkoken van de most van de druiven tot een dikke, zoete siroop die vervolgens wordt gemengd met een basiswijn om een verleidelijke likeurwijn te creëren. De oorsprong van Vino Cotto gaat 

terug tot de Romeinse tijd, waar het bekend stond als “sapa” (hiervoor later nog een leuke tip). In de Middeleeuwen werd deze likeurwijn steeds populairder in Italië en Europa, en vandaag de dag is Vino Cotto nog steeds een belangrijk onderdeel van de Italiaanse culinaire traditie.

 

De productie van Vino Cotto begint met het oogsten van druiven van hoge kwaliteit die afkomstig zijn uit de omliggende wijngaarden van Loro Piceno. Nadat de druiven zijn geoogst, worden ze tot most verwerkt en in grote (bij voorkeur kopere) pannen gekookt tot een dikke siroop. Deze siroop wordt vervolgens gemengd met een basiswijn, welke bij de betere producenten ook afkomstig van de wijngaard waar de most vandaan komt.

Het resultaat is een zoete, rijke likeurwijn (14%) met een diepe smaak en een prachtige, donkere kleur. Vino Cotto kan worden gedronken als aperitief, digestief of als zoete begeleider van desserts. Het gaat bijvoorbeeld geweldig samen met kaas, fruit, chocolade, noten, en ijs.

In Loro Piceno is Vino Cotto meer dan alleen een drank; het is een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en traditie. Elk jaar wordt er in Augustus dan ook een festival gehouden om Vino Cotto te vieren. Tijdens dit feest worden er proeverijen georganiseerd en worden er lokale gerechten geserveerd die perfect samengaan met deze likeurwijn. Dit jaar zal dit festival plaats vinden op 25, 26 en 27 augustus. 

Ben je eerder of later bij ons op vakantie niet getreurd. We hebben drie leuke Vino Cotto tips voor je!

  1. Bezoek het Vino Cotto museum in Loro Piceno. In de maanden juli en augustus is dit museum op doordeweekse dagen geopend.
  2. Bij Azienda Agricola Lorese krijg je als je dat wilt een rondleiding en vertellen ze je alles wat je maar wilt weten over Vino Cotto. 
  3. Eerder verteld we je over sapa voor over de pasta. Deze koop je bij Camping44 welke daarnaast ook nog heerlijke huisgemaakt olijfolie en lavendelolie verkopen.

Kortom, Vino Cotto is een heerlijke likeurwijn met een lange geschiedenis en een belangrijke rol in de culinaire traditie van Loro Piceno. Of je nu een liefhebber bent van Italiaanse wijnen of gewoon op zoek bent naar iets nieuws en anders, Vino Cotto is zeker een aanrader om te proberen. En wij durven stiekem wel te zeggen dat iedereen die we tot nu toe hebben laten proeven fan is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.