Mogliano

MOGLIANO

Op vakantie in Le Marche

Mogliano en omgeving

Wanneer je op vakantie komt bij Villa Rilassati, kijk je vanaf je terras al uit op de ‘Borgo’ en haar stadsmuren. Een uitnodigend uitzicht en we kunnen je alleen maar adviseren: ga vooral eens een kijkje nemen in het gezellige dorp.

Drink in de ochtend een caffè bij Bar Luigina (vergeet zeker niet de lekkere cornetto di crema te bestellen, je bent tenslotte op vakantie), bezoek met de kinderen de grote speeltuin, eet een ijsje bij de Zanzibar of struin op dinsdagochtend over de gezellige markt. En naast al deze dingen is er nog veel meer te zien en te doen!

Mogliano ligt namelijk precies halverwege tussen het Sibillini-gebergte en de Adriatische kust. Het laat zich omringen door een charmant en ontspannend landschap: middenin het centrum word je verrast door het weidse uitzicht over de omgeving. In de verte zie je bij helder weer de toppen van het Sibillini gebergte al liggen.

Mogliano staat in de omgeving bekend om het vakmanschap van riet. Dit materiaal wordt gebruikt voor de productie van manden en meubels.

Een stukje geschiedenis: Recente opgravingen doen vermoeden dat Mogliano kan worden teruggeleid tot de derde eeuw voor Christus. De twee bastions vertellen dat het dorp een belangrijke rol speelde in de Zwabische Middeleeuwen. Deze rol heeft de stad verworven dankzij de beroemde kapitein Fildesmido, welke in Mogliano is geboren. Het is mede aan Fildesmido te danken dat Mogliano de looks heeft van een typisch Italiaanse heuvelstad. Maar er zijn ook veel culturele schatten achtergebleven, tentoongesteld in de verschillende musea en gebouwen in de stad. De grote trots is het altaarstuk “Madonna in gloria e i santi Giovanni Battista, Antoinio da Padova e Guiseppe” van de bekende Italiaanse schilder Lorenzo Lotto. Je kunt het werk, samen met vele andere kunststukken, bewonderen in het Museo Arte Sacra Mogliano gevestigd in de Chiesa di S. Maria di Piazza.
Een ander bijzonder gebouw is het Palazzo Forti (het oude gemeentehuis). Je vindt hier een oven, een waterput, een olijfpers en een originele studeerkamer in Pompeïsche stijl. Ook de Chiesa di San Gregorio in de barokstijl, het achttiende-eeuwse Palzzo Nuschi en het negentiende-eeuwse Teatro Apollo zijn een bezoek zeker waard.

TEATRO APOLLO

Het prachtige onlangs gerenoveerde Teatro Apollo (gebouwd in 1844) is een must see als je een bezoek brengt aan Mogliano.

CHIESA S.MARIA

De kerk van S. Maria bewaarde vanaf 1548 het werk van Lorenzo Lotto, Madonna in Glory and Saints. Dit is het belangrijkste en meest kostbare schilderij van de gemeenschap. Na de aardbeving van 2016 werd het MASM (Museum of Sacred Art) gevestigd in het gebouw.

MOGLIANO 1744

"Mogliano 1744" is een fascinerend historisch en cultureel evenement dat de bezoeker meeneemt op een reis door de tijd in de "eeuw van de verlichting". Maak kennis met de manier waarop de Moglianen de passage van de troepen van Maria Theresia van Hongarije hebben ervaren en ga samen met de Moglianen terug naar 1744.

HALLOWEEN MOGLIANO

Halloween Mogliano is een feest dat al sinds de eerste editie een buitengewoon succes is. Het historische centrum wordt omgetoverd in "het dorp van de angst". Geesten, vampiers en heren van de duisternis nemen bezoekers mee op een angstaanjagende reis. Speciaal voor kinderen wordt het evenement “Halloween bambini” georganiseerd.

GOEDE VRIJDAG

Jaarlijks sinds 1962 worden de pleinen en straten van Mogliano verlicht met een nieuw licht dat leidt tot het herbeleven van de laatste uren van het leven van Jezus Christus. Het evenement begint met de voorstelling van het "Laatste Avondmaal" en gaat verder met "het proces" voor Pontius Pilatus, "de kruisiging" en tenslotte de "religieuze processie" met de kist van de dode Christus.

Lees hieronder wat de omgeving van Mogliano te bieden heeft

MACERATA

Macerata staat in de volksmond bekend als de tweede operastad van Italië. Midden in het centrum bevindt zich het prachtige openluchttheater, Sferisterio. Ook bevindt een van de oudste universiteiten van Italië zich in Macerata. Deze universiteit is opgericht in 1290. De stad Macerata is het bezoeken zeer de moeite waard.

ABBADIA DI FIASTRA

Het natuurreservaat Abbadia di Fiastra werd opgericht om het land te beschermen dat toebehoorde aan de cisterciënzers en dat door de eeuwen heen is gevormd. Het is nog steeds mogelijk om te genieten van de aangename en gastvrije omgeving. Ook kan de abdij van Chiaravalle di Fiastra die nog steeds wordt bewoond door de monniken bezocht worden. Rondom het kloostercomplex vind je vele fiets en wandelroutes.

LORO PICENO

Loro Piceno ligt op hoogte en biedt dankzij deze ligging een prachtig panoramisch uitzicht op het omliggende gebied. Midden in het dorp vind je Castello Brunforte en het Vino-cotto museum. Ook zijn er verschillende restaurants, bars en winkels. Bekend is Loro Piceno dankzij het jaarlijkse Vino Cotto festival wat plaats vindt in de maand augustus.

URBISAGLIA

Urbisaglia is een knus, gezellig dorp. Het biedt een historisch centrum met tal van bezienswaardigheden en musea. Bij de VVV In het centrum kan je tickets halen voor de monumenten. Het archeologische park van maar liefst 40 hectare is de belangrijkste en mooiste van Le Marche. In het park vind je opgravingen van de oude Romeinse stad Urbs Salvia.

Van al die uitstapjes krijg je natuurlijk honger. Laat je verrassen door La Cucina Marchigiana!

RISTORANTE LA PERLA

La Perla is een echt traditioneel restaurant waar de La Cucina Marchigiana centraal staat. Vanaf het terras heb je gedurende zonnige avonden een geweldig uitzicht wat de beleving van de lokale gerechten helemaal compleet maakt. Leuk feitje: dit restaurant kookt dagelijks voor de basisschool in Mogliano. Fedde gaat dus eigenlijk elke schooldag lekker uit eten.

DA MARINA AL TEATRO

Da Marina Al Teatro vind je midden in het oude centrum van Mogliano. Met een uitgebreide kaart kan je hier heerlijk traditioneel eten in een knusse setting. Bekend zijn de pizza's op plank waarvan het deeg tussen de 48 & 72 uur heeft gerezen. Omdat dit echt het restaurant van de lokals is kan het zomaar zijn dat je midden tussen de grote Italiaanse families zit te eten. Alleen dat is al een beleving opzich!

MACELLERIA PEPPE COTTO

Deze "slagerij" is veel meer dan een slagerij. Eigenaar Pepe is een innovatieve slager, een flamboyante muzikant en acteur. Pepe zal je van de ene verrassing in de andere laten vallen. Vaak laat hij je niet alleen vlees voorproeven maar getrakteerd hij je ook op vincoto!

PALAZZO RICCUCCI

Fijnproevers welke open staan voor een evolutie van de La Cucina Marchigiana brengen een bezoek aan Palazzo Riccucci. Na even zoeken kom je terecht in een prachtige middeleeuwse ambiance aangevuld met moderne gemakken. De vriendelijke bediening neemt alle tijd om de Italiaanse kaart te vertalen en toe te lichten. De creaties, variaties en smaakcombinaties geven je een avondvullende ervaring van hoog niveau. De bijpassende lokale wijnen maken deze ervaring compleet.

DA MICRO PIZZERIA 1.0

Bij Da Micro Pizzeria 1.0 zijn ze terug gegaan naar de basis van Pizza. Vanuit deze basis hebben ze een pizzakaart gecreëerd om je vingers bij af te likken! Eigenlijk zou je ze allemaal moeten proberen. Mocht je trouwens een leuk pizza recept hebben? Neem deze vooral mee en wie weet komt jouw variatie op de kaart!

CONTACT

Wil je meer weten over de omgeving, of heb je een andere vraag over de omgeving en bezienswaardigheden neem gerust contact op!

Bel of Whats App ons

Bel gerust of stuur een bericht via Whats App. We zijn te bereiken via het nummer +39 334 737 4199

Stuur ons een e-mail

Je mag ons altijd mailen op info@villarilassati.com . Het is ook mogelijk om het contactformulier in te vullen

Kom gezellig langs

Ben je in de buurt schroom dan niet om even gezellig langs te komen voor een praatje en een kopje koffie