Laat je verassen door Macerata

Macerata is de dichtstbijzijnde stad als je een bezoek brengt aan Villa Rilassati. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, maar het was vooral in de Middeleeuwen dat Macerata een belangrijke rol speelde hier in de regio.

De oorsprong van de stad gaat terug tot de Piceni, een oude Italiaanse stam die hier in de regio Marche woonde. In de Romeinse tijd was Macerata een belangrijke stad langs de Via Salaria, de oude Romeinse weg die de stad verbond met Rome. Tijdens de Middeleeuwen werd Macerata een belangrijk centrum van politieke en culturele activiteit.

In de 12e eeuw werd Macerata geregeerd door de bisschoppen van de stad, maar in de 13e eeuw kwam de stad onder het bestuur van de paus. In deze periode werd de stad versterkt met een reeks vestingwerken en kasteelmuren om zich te beschermen tegen invallen van buitenaf.

In de 15e eeuw werd Macerata een belangrijk centrum van de Renaissance-cultuur. De stad trok kunstenaars en intellectuelen uit heel Italië aan, waaronder de beroemde schilder Lorenzo Lotto waarvan je ook een altaarstuk vindt hier in Mogliano. In deze periode werden veel van de belangrijkste gebouwen van de stad gebouwd, waaronder het Palazzo dei Priori, het belangrijkste stadhuis van Macerata.

In de 16e eeuw werd de stad getroffen door een reeks verwoestende plagen en oorlogen. Het duurde tot de 17e eeuw voordat de stad zich begon te herstellen. In deze periode werd de Universiteit van Macerata opgericht, een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten van Italië.

Tijdens de 18e en 19e eeuw werd Macerata een belangrijk centrum van de landbouw en de textielindustrie. De stad groeide snel en veel van de belangrijkste gebouwen en monumenten van de stad werden gerestaureerd en uitgebreid.

In de 20e eeuw werd Macerata een belangrijk centrum van de Italiaanse politiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar gebombardeerd en werden veel van de belangrijkste gebouwen van de stad verwoest. Na de oorlog werd de stad snel herbouwd en uitgebreid.

Vandaag de dag is Macerata een bruisende stad met een rijke geschiedenis en een bloeiende culturele scene. De stad is de thuisbasis van de Universiteit van Macerata en trekt veel studenten en toeristen aan waardoor het in de avonden gezellig druk is. Macerata is ook bekend om zijn jaarlijkse operafestival, dat plaatsvindt in de Sferisterio, een neoclassicistisch amfitheater uit de 19e eeuw. Macerata wordt dankzij dit festival ook wel na Verona de tweede opera stad van Italië genoemd.

Bezoek je de stad dan zijn de volgende bezienswaardigheden zeker de moeite waard om te bezoeken:

  1. Sferisterio: Het openluchttheater uit de 19e eeuw waar opera’s, concerten en andere evenementen worden gehouden. Sferiserio heeft een prachtige architectuur en biedt een geweldig uitzicht over de stad.
  2. Palazzo Buonaccorsi: Dit is een prachtig paleis uit de 18e eeuw met een rijke geschiedenis en een grote collectie kunstwerken. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Macerata.
  3. Museo della Carrozza: Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van de koetsen en paarden in Italië. Het heeft een grote collectie koetsen, wagens en andere historische artefacten.
  4. Cattedrale di San Giuliano: Deze kathedraal is een belangrijke religieuze plek in Macerata, gebouwd in de 18e eeuw. Het heeft een prachtige architectuur en een indrukwekkende collectie kunstwerken.

 

Ben je in Macerata en besluit je om hier lekker te gaan eten, dan hebben de volgende restaurant tips voor je:

  1. Osteria dei Fiori: Dit restaurant is gespecialiseerd in de Italiaanse keuken en biedt een geweldige selectie van lokale gerechten. Het heeft een gezellige sfeer en een vriendelijke service.
  2. VerdeCaffè Ristorante: Dit vegetarische restaurant is erg verrassend en gebruikt uitsluitend producten uit de eigen stadstuin. De service is erg informeel en je voelt je er helemaal welkom.
  3. Vere Italie: Dit moderne restaurant omhult met een oud jasje geeft je indien gewenst een avondvullende culinaire beleving van klassieke lokale gerechten met een moderne twist. Dankzij de uitgebreide wijn en bier kaart hoef je jezelf geen moment te vervelen. De service is uitmuntend.
  4. Lievitaria Pizzeria: Deze pizzeria doet er alles aan om pizza naar een next level te tillen. Verrassende smaakcombinaties en vriendelijk personeel zorgen ervoor dat je een echte pizza beleving krijgt.

Wat ons betreft is een bezoek aan Macerata meer dan de moeite waard als je verblijft bij Villa Rilassati. Kom je in het voor- of najaar dan bruist de stad dankzij de studenten. Gedurende de zomer (als de studenten op het strand liggen) is de stad overdag wat rustiger en bruist hij met name in de avond dankzij het opera festival. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.